Η διάρρηξη στο σπίτι ή την επιχείρηση είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να βιώσει κανείς. Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από το να γυρίσεις στο σπίτι σου – ή ακόμη χειρότερα, να ξυπνήσεις από τον ύπνο σου – και να δεις ότι το σπίτι σου έχει παραβιαστεί. Ακόμη και αν δεν έχει γίνει μεγάλη ζημιά – ευτυχώς ή δυστυχώς οι κλέφτες σήμερα αναζητούν κυρίως μετρητά – το ψυχολογικό σοκ θα είναι σίγουρα πολύ μεγάλο. Το πρόβλημα αυτό εννοείται ότι είναι πιο μεγάλο στις μεγάλες πόλεις.
Η ασφάλεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν κατοίκους πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ακόμη και αν δεν μένουν σε περιοχές που έχουν μεγάλη εγκληματικότητα. Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι είναι το ολοένα και αυξανόμενο θράσος των κλεφτών καθώς βλέπουμε ότι δεν διστάζουν να «μπουκάρουν» ακόμη και όταν ξέρουν ότι οι ένοικοι είναι μέσα στα σπίτια. Αν μένετε σε μεγάλη πόλη λοιπόν, η θωράκιση του σπιτιού ή του διαμερίσματος σας θα πρέπει να είναι κάτι που να σας απασχολεί σοβαρά και κάτι για το οποίο πρέπει να δράσετε οπωσδήποτε. Ας δούμε γιατί.
Η αστυνόμευση δεν αρκεί
Όσο μεγαλύτερη είναι μία πόλη, τόσο χειρότερη είναι η αστυνόμευση της. Δυστυχώς είναι γνωστό ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι υποστελεχώμενη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει επαρκείς περιπολίες ακόμη και σε μικρές πόλεις. Δεδομένου ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η Αστυνομία καλέιται να προστατέψει και πιθανούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων όπως πρεσβείες, προξενεία και γραφεία ή σπίτια Πολιτικών προσώπων, το προσωπικό που μένει για «δουλειά στον δρόμο» είναι ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να πιάσει κάποιον η Αστυνομία στα πράσα ενώ ακόμη και η Άμεση Δράση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι και πολύ άμεση. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις διαρρήξεων η Αστυνομία απλά έρχεται για να πάρει καταθέσεις και να καταγράψει επίσημα το γεγονός.
Μία διάρρηξη μπορεί να συμβεί στον καθένα
Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται «είμαι ένας απλός μεροκαμματιάρης, δεν είμαι ούτε επιχειρηματίας ούτε καν εύπορος, εμένα θα κλέψουν;», αυτός είναι ένα εντελώς λανθασμένος τρόπος σκέψεις. Οι περισσότερες διαρρήξεις σε σπίτια δεν γίνονται από κάποιον επαγγελματία κλέφτη που κυνηγάει συγκεκριμένους στόχους αλλά από κάποιον απελπισμένο άνθρωπο που θέλει γρήγορα λεφτά. Αυτό σημαίνει ότι κυριολεκτικά θα δοκιμάσει να μπει στο πρώτο σπίτι που θα βρει μπροστά του και το οποίο φαίνεται να είναι αφύλαχτο. Η απελπισία των εν λόγω κλεφτών μάλιστα πολλές φορές τους κάνει να πάρουν το ρίσκο να μπουκάρουν ακόμη κι αν δεν είναι σίγουροι ότι λείπουν οι κάτοικοι. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να σας βάλει κάποιος στο μάτι για να δοκιμάσει να σας κλέψει.
Στις μεγάλες πόλεις οι συνθήκες έχουμε τους περισσότερους «απελπισμένους»
Όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι σε μία πόλη, τόσο πιο απρόσωπη γίνεται αυτή. Στα χωριά και τις κωμοπόλεις που όλοι ξέρονται μεταξύ τους, είναι πραγματικά ασυνήθιστο να υπάρχει κάποιος «υποψήφιος κλέφτης» λόγω οικονομικής ένδειας ή άλλων λόγων ο οποίος να μην είναι γνωστός. Στην πόλη αυτό δεν ισχύει. Οι πόλεις είναι απρόσωπες και αυτό σημαίνει ότι ο κλέφτης μπορεί να μένει δίπλα μας και να μην το παίρνουμε χαμπάρι. Επίσης, είναι πολύ πιο δύσκολο για τα άτομα που είναι απελπισμένα να βρουν την βοήθεια που χρειάζονται για να μην φτάσουν στο σημείο να κλέψουν.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω το σπίτι μου;
Ένας χώρος είναι πολύ σημαντικό να φαίνεται ότι φυλάσσεται. Καλό είναι λοιπόν να τοποθετήσετε μία θωρακισμένη πόρτα με καλή κλειδαριά στην κύρια είσοδο του σπιτιού σας και κάγκελα, κατά προτίμηση πτυσσόμενα, σε μπαλκονόπορτες και παράθυρα, ειδικά αν μένετε σε ισόγειο ή χαμηλό όροφο. Επίσης, καλό είναι να τοποθετήσετε κι έναν καλό συναγερμό που όχι μόνο θα κάνει πολλή φασαρία, αλλά θα ειδοποιεί και την Αστυνομία. Τέλος, ένα καλό μέτρο ασφαλείας είναι και οι κάμερες, ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους νόμους για τα προσωπικά δεδομένα.